Arkivbild. Foto: SVT

Tidigare värmeknäppar har lurat bina

Publicerad

Bin kan vara lättlurade. En egenskap som dock kan leda till katastrof. Om vädret värmer på vaknar de nämligen till liv. Ett liv som kräver fortsatt värme för att frodas.

När våren är antågande, och värmen kikar fram brukar bina även vakna upp från vinterdvalan. Bidrottningen börjar lägga ägg, och bina beger sig ut på matjakt.

– Våren är en kritisk period för bin, säger Catharina Lindahl, ordförande för Sveriges Biodlares Riksförbunds Uppsaladistrikt.

Svälter ihjäl

Men värmen måste däremot hålla i sig för att bina ska trivas och må bra. Detta eftersom att de som många andra varelser behöver mat för att överleva.

– Om inte saker börjar slå ut så har de ingen mat. Om det till exempel blir kallt igen så svälter de ihjäl.

Just denna vår har inte varit extrem uppger Catharina Lindahl. Däremot har hon haft kontakt med odlare vars kolonier har påverkats av det tidigare fluktuerande vädret.

– Just mina har klarat sig bra, men jag har hört om andra vars bin har dött. Stockholm vet jag har haft problem till exempel.

– En viktigt sak är att mata bina om man märker att de har vaknat ”för tidigt” så att säga.

Ambivalent lugn framåt

Nu när värmen slagit till på riktigt väntas dock biframtiden bli rik.

– Nu har ju vitsippor och sådant slagit ut, då nu finns det mat.

Men enligt Catharina Lindahl finns det andra risker för Upplands kolonier. Varroakvalstret.

– Det är en lus som penetrerar äggen och sen växer till sig när cellerna växer till sig. Kvalstret finns egentligen i hela vårt område och har kommit både söder- och norrifrån. De måste man hålla koll på – så att kuporna inte drabbas av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.