Tierps kommunhus blev under natten mot tisdagen utsatt för en aktion av Nordiska motståndsrörelsen. Bilden är ett montage. Foto: TT

Tierp polisanmäler högerextrem rörelse

Publicerad

Natten mot tisdag utförde Nordiska motståndsrörelsen en aktion med avspärrningar mot Tierps ryttarklubb och Tierps kommunhus. Nu polisanmäler klubben och kommunen organisationen.

Personalen på Tierps ridklubb möttes på tisdagsmorgonen av avspärrningar, gjorda med Nordiska motståndsrörelsens plastband, samt uppklistrade affischer.

– Affischerna var riktade mot det integrationsprojekt som ryttarklubben driver i samarbete med kommunen. Affischerna uttryckte bland annat att avsändaren motsatte sig “folkförräderi”, säger Jörgen Pettersson, vice ordförande i Tierps ryttarklubb.

”Otrevligt och orättvist”

Jörgen Pettersson, vice ordförande i Tierps ryttarklubb. Foto: Privat.

Även Tierps kommunhus utsattes för aktionen, och senare på dagen ska även flygblad ha delats ut i brevlådor, runtom i Tierp. I flygbladen hängs både kommunstyrelsens ordförande Bengt Olov Eriksson (S) och Tierps ryttarklubbs ordförande ut, med namn och telefonnummer.

– Det är otrevligt för ett antal befattningshavare och väldigt orättvist mot de som blir uthängda. Om man vill pyssla med någon form av opinionsbildning så får man det, men man ska göra det inom lagens råmärken, säger Patric Falk, säkerhetschef på Tierps kommun. 

Integrationsprojekt

Sedan årsskiftet driver Tierps ryttarklubb ett projekt där nyanlända får lära sig hästskötsel och ridning. Projektet har fått stor uppmärksamhet i media, och för ett tag sedan började ryttarklubben hitta kommentarer och diskussioner om projektet på främlingsfientliga sajter.

– Nordiska motståndsrörelsen vänder sig emot att kommunen har beviljat skattemedel till vårt projekt och att vi tillåter våra medlemmar att vara med i projektet, säger Jörgen Pettersson.

”Klart det är oroligt”

Enligt Patric Falk har ingen av personerna som hängdes ut i flygbladen utsatts för någon form av hot efter aktionerna, som nu har polisanmälts.

– Som vi ser det, rör det sig om hets mot folkgrupp och även någon form av ärekränkningsbrott, säger Patric Falk, som har analyserat situationen men inte anser att kommunen måste vidta några särskilda åtgärder.

Både ryttarklubben och kommunen har dessutom haft samtal med de anställda om händelserna och säkerhetssituationen.

– Det är klart att det är oroligt, alla runt oss är ängsliga för djuren. Vi har pratat med personalen om oron och vi kommer att ha två möten till om det här. Det viktigaste är att värna om vår personal och våra medlemmar, säger Jörgen Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.