Christian Andersson har valt att lyfta brunnslocken från Tierp i sitt konstverk 4+1. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Tierps brunnslock lyfts till nya höjder

Publicerad

På höstlovets första dag är det premiär för kulturhuset Möbeln i Tierp. Utanför entrén tronar ett nytt konstverk bestående av fem järnrör som alla pryds med ett brunnslock.

– Locken lyfter, stiger, precis som jag uppfattar att Tierps kommun gör just nu, säger konstnären Christian Andersson.

Vid entrén till kulturhuset Möbeln i Tierp sticker numera fem rejäla järnrör upp. De symboliserar handens fem fingrar och är alla prydda med brunnslock gjutna på järnbruket i Tierp. Den enda skillnaden är att de inte är runda, utan ovala, för att passa på toppen av varje cylinder.

– Räfflingarna är som samhällets fingeravtryck, säger konstnären Christian Andersson.

Han har under de senaste dagarna jobbat intensivt med att lägga sista handen vid konstverket som heter 4+1 och som avtäcks under lördagen.

Se och hör mer om konstverket i klippet ovan.

Kulturhuset Möbeln ligger alldeles intill järnvägsstationen i Tierp. Här kommer det att sjuda av aktiviteter under höstlovet. Foto: SVT

Kulturhuset Möbeln

  • Planerna på att göra om Möbeln i Tierp till ett kulturhus började ta form 2014.
  • Här inryms bland annat bibliotek, café, konsthall, kulturskola, fritidsgård, mässhall, boulebanor, samlingssalar, scen och kontor.
  • Här finns också Tierpsrummet som har en tudelad funktion, dels som mötesrum, dels som ett utställningsrum med lokal anknytning.
  • Mässhallen har plats för 800 personer och är därmed den största samlingslokalen i Norduppland.
  • Ombyggnationen kostar drygt 80 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.