Foto: TT

Tillfälliga uppehållstillstånd nu standard

Uppdaterad
Publicerad

Tidsbegränsade – inte permanenta – uppehållstillstånd ska nu vara huvudregel för Migrationsverket under tre år.

Sedan 20 juli gäller en tillfällig lag i Sverige, som ska göra det svårare att få uppehållstillstånd. Riksdagen beslutade i juni att uppehållstillstånd de kommande åren ska ges tillfälligt – inte permanent.

Asylsökande som får flyktingstatusförklaring ska ges uppehållstillstånd i tre år. Den som får status som alternativt skyddsbehövande får uppehållstillstånd i 13 månader.

Utvisas trots anställning

Påverkar anhöriga

Ensamkommande barn och familjer med barn under 18 år som sökte asyl före den 24 november 2015, då regeringen presenterade förslaget om den nya lagen, ska prövas enligt den gamla lagen och kan alltså beviljas permanenta uppehållstillstånd.

Den nya lagen påverkar också möjligheterna till familjeåterförening. Anhöriga till de som får flyktingstatus kan få uppehållstillstånd, medan de som bedöms som alternativt skyddsbehövande och ansökt om asyl efter 24 november inte får den möjligheten.

Ska kunna försörjas

Dessutom ställs nya krav på försörjning för anhöriginvandring. För att anhöriga ska kunna få uppehållstillstånd krävs att den som fått uppehållstillstånd kan försörja sig och och övriga sökande.

Den tillfälliga lagen om tidsbegränsade uppehållstillstånd ska gälla i tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisas trots anställning

Mer i ämnet