• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

FI är tillsynsmyndighet över bankerna. Foto: TT

Tillsynsmyndigheten: Det är allvarligt

Uppdaterad
Publicerad

Om Finansinspektionen (FI) skulle få indikationer på att de nya kontaktlösa korten skulle vara osäkra kan de agera. Det enligt Stig Johansson, finansinspektör vid tillsynsmyndigheten. Att man med en egenbyggd scanner kan komma över någon annans kortuppgifter är allvarligt, anser FI.

Finansinspektionen är tillsynsmyndighet över bankerna. Det är FI:s uppgift att se till att det finansiella systemet är stabilt och präglas av ett högt förtroende. De är även de som genom tillsyn ska se till att de finansiella tjänsterna som erbjuds privatpersoner har ett högt skydd.

– Vi bevakar löpande bankerna och deras tjänster de erbjuder för att se till att de har ett bra konsumentskydd, säger Stig Johansson, finansinspektör vid avdelningen för konsumentskydd vid inspektionen.

”Ligger i bankernas intresse”

Finansinspektionen är väl medvetna om att bankerna för tillfället håller på att lansera de kontaktlösa korten allt mer. Enligt FI är det dock upp till bankerna och kortleverantörerna att se till att de är säkra.

– De är upp till bankerna att se till att tjänsterna de erbjuder är säkra. Och de förutsätter vi att de är för de ligger både i deras och vårt intresse.

Men är det inte er uppgift att se till att bankernas agerande inte i förlängningen skadar konsumenter?

– Teknikutvecklingen går ju väldigt fort. Och tjänster utvecklas hela tiden – och jag tror att bankerna framöver troligtvis kommer fortsätta lansera tjänster och produkter hela tiden, så som tillsynsmyndighet går inte vi in särskild på de enskilda teknikerna. Vi förutsätter att de produkterna de lanserar är säkra.

Finansinspektionen har haft samtal med bankerna kring korten. Foto: SVT

Indikationer

Det låter som ni arbetar väldigt reaktivt, och inte proaktivt?

– Vi har diskuterat frågan kring kontaktlösa kort med bankerna sedan innan. Och de besked vi fått är att korten ska vara tillräckligt säkra, men om vi skulle få indikationer på att något är osäkert för konsumenten kommer vi ta tag i det i vår riskbedömning som vi gör löpande.

Vad kan ske då?

– Det vill jag inte spekulera i, utan jag kan bara konstatera att vi som tillsynsmyndighet alltid letar efter indikationer som tyder på att något är konsumentosäkert.

Vad kan en indikation vara? Polisanmälningar?

– Det kan det vara ja, men jag vill inte spekulera i det.

Kan agera

Hur ser du då på det som vi har visar? Att man med små medel kan bygga en scanner som kopierar uppgifter från kortet tack vare den nya tekniken?

– Det är såklart allvarligt. Jag kan inte kommentera det enskilda fallet, men kan väl säga som så här: om det är så som du säger så är det självklart något vi kommer ta i beaktning framöver i vår tillsyn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.