”Rökspioner” hittade fimpar på 40 av 41 skolor

Uppdaterad
Publicerad

Rökförbudet på länets skolgårdar efterlevs INTE. På 40 av 41 högstadie- och gymnasieskolor i länet hittade länstyrelsen fimpar.

Sedan 1994 har det varit rökförbud på skolområden i landet. Det regleras i tobakslagen.

Ett förbud som inte alls efterlevs i Uppsala län.

Länstyrelsen har granskat skolmiljön i länet, och kommit fram till ett rätt dystert resultat för rökmotståndarna.

Fimpar på 40 av 41 skolor

När länstyrelsens ”rökspioner” var ute på skolorna kunde de konstatera att på 24 procent av högstadieskolorna röktes det helt öppet, och för gymnasieskolorna var resultatet så högt som 75 procent. Länstyrelsen konstaterar dock att den verkliga siffran förmodligen är mycket högre eftersom man fann fimpar på 40 av 41 kontrollerade skolor.

Rökrutor förbjudet enligt lag

Dessutom hittade man rökrutor på fyra av gymnasieskolorna – något som är strängeligen förbjudet enligt tobakslagen. Dessutom fanns det askkoppar på flera av skolorna.

–  Om det uppfattas som tillåtet att röka på skolorna innebär det för barnen en ökad risk för att börja använda tobak. Alla barn har rätt till en tobaksfri skoltid, säger Anna Haid på Länsstyrelsen i Uppsala län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.