Tog stryptag och hotade flickvän med köttklubba – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Han skrek, hotade och misshandlade under flera timmar. Nu döms en man i 25-årsåldern till fängelse i två år och tre månader av Uppsala tingsrätt.

Det var efter att flickvännen träffat sin familj och ätit middag som mannen attackerade henne både verbalt och fysiskt. När hon kom hem till sin bostad utanför Uppsala var han upprörd och arg och började skrika nedsättande ord. Flickvännen sade ifrån varpå han svarade med att ta ett stryptag om hennes hals. Därefter dunkade han hennes huvud i en betongvägg.

Den psykiska och fysiska misshandeln fortsatte i flera timmar. Mannen ska vid det här tillfället även ha hotat sin flickvän med en köttklubba och en kniv. I domen står det att han hade kniven framför hennes ansikte och att hon skulle ”välja mellan att bli ihjälslagen med köttklubban, eller ihjälstucken med kniven”. Kvinnan berättar för tingsrätten att hon fruktade för sitt liv.

Hittade inte bankkort – slog sönder bord

När mannen senare inte hittade sitt bankkort slog han sönder ett bord och tvingade flickvännen att krypa runt på golvet som var täckt av glassplitter.

Mannen medger att han blev arg och tappade behärskningen, men förnekar att han utsatt sin flickvän för fysiskt våld.

Tingsrätten har hört flera vittnen, och anser att de styrker kvinnans beskrivning av vad som hänt i hennes bostad. Tingsrätten bedömer misshandeln som grov för att den kränkt kvinnans integritet och självkänsla, för att han kontrollerat henne under lång tid och att han ”visat sådan hänsynslöshet och råhet som medför att misshandeln ska bedömas som grov”.

Utöver fängelsestraffet, som också innehåller brotten övergrepp i rättssak, misshandel, olaga hot och skadegörelse, ska mannen betala 55 000 i skadestånd till kvinnan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer