Förra veckan testades samtliga 75 anställda på Gottsunda vårdcentral. Foto: SVT

Tolv medarbetare på Gottsunda vårdcentral coronasmittade

Uppdaterad
Publicerad

Tolv medarbetare på Gottsunda vårdcental i Uppsala har testats positivt för covid-19. Och åtminstone tre patienter som varit i kontakt med personalen har insjuknat.

– Det känns ju oerhört tufft att vi har fått in smitta på vår vårdcentral, för både medarbetare och patienter, säger Anne Johansson, verksamhetsområdeschef.

I mitten av förra veckan började man provta samtliga 75 anställda på Gottsunda vårdcentral. Detta efter att två anställda testats positivt för covid-19, den första den 28 september, den andra dagen därpå, vilket UNT var först med att rapportera.

Av de sammanlagt tolv i personalen som testats positivt för covid-19, uppvisade tre inga symptom. De var alltså i arbete och kan i sin tur ha utsatt patienter för smitta.

Coronaviruset i Uppsala

– Den risken finns, och det är klart att det är oroligt. Det vi har gjort är att vi har ringt till de patienter som skulle kunna vara smittade och bett dem att vara observanta och uppmanat dem att provta sig, säger Anne Johansson, verksamhetsområdeschef för Nära vård och hälsa i Gottsunda.

Tre patienter smittade

Hittills har tre av de patienter som haft kontakt med den smittade personalen bekräftats positiva.

– Vi har patienter som är positiva men vi vet inte om de har smittats hos oss.

Åtminstone en av de tolv smittade medarbetarna är tillbaka i arbete. Verksamheten på Gottsunda vårdcentral har påverkats genom ombokade besök eller pausade verksamheter. Något som inte pausas är den lokala provtagningsstation som tas i drift under tisdagen, och som bemannas separat av provtagningsenheten.

– Det känns ju oerhört tufft att vi har fått in smitta på vår vårdcentral. Vi ser att vi har begränsat smittan men det är klart att det känns tufft för både medarbetare och patienter att utsättas för osäkerheten eller risken för smitta, säger Anne Johansson.

Video: Lokal teststation startas i Gottsunda:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet