Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från polisens kroppskamera efter sprängningen i Lövstalöt. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Tonåringar döms för sprängning i Lövstalöt

Uppdaterad
Publicerad

Två tonåringar döms för en sprängning i Lövstalöt utanför Uppsala i december. Enligt åklagaren kopplas sprängningen till den pågående gängkonflikten i Uppsala.

Larmet om en detonation i ett villaområde utanför Uppsala inkom till polisen vid 22-tiden lördagen den 2 december. En 15-åring greps när han flydde från brottsplatsen i en taxi och en 18-åring greps i Stockholm. 18-åringen åtalades även misstänkt för att ha placerat en sprängladdning i ett trapphus i Upplands-Bro i november.

15-åringen åtalades för grov allmänfarlig ödeläggelse, försök till mord och brott mot lagen om brandfarliga föremål, medan 18-åringen åtalades för grov allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Våldsvåg i Uppsala

I samband med händelsen pratade SVT Nyheter Uppsala med grannen Petter, som vittnade om en hög smäll och ett starkt blått ljus när explosionen inträffade.

SVT Nyheter Uppsala har även rapporterat om att polisen använt sig av kameraövervakning på platsen, men att kameran togs ned en tid innan explosionen.

Ingen person skadades allvarligt.

Båda tonåringarna döms

15-åringen döms för allmänfarlig ödeläggelse till sluten ungdomsvård i åtta månader, men frias för försök till mord. 18-åringen, som hunnit fylla 19 år, döms till fängelse i fyra år för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse och medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse.

15-åringen har nekat till försök till mord men medgett ansvar för allmänfarlig ödeläggelse. 19-åringen nekar till brott.

Enligt domen har det ställts utom rimligt tvivel att tonåringarna hanterat och placerat ut sprängladdningen – bland annat utifrån 15-åringens erkännande som får stöd av den övriga utredningen, telefonkontakter och bildmaterial.

De dömda tonåringarna ska tillsammans betala strax över 200 000 i skadestånd till målsägandena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet