Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Så säger åklagaren om fallet. Foto: Utryckning Uppsala

Två åtalas för sprängningar i Lövstalöt och Upplands-Bro

Uppdaterad
Publicerad

Två personer åtalas för delaktighet i en sprängning i Lövstalöt utanför Uppsala i december. En av dem åtalas även för att ha placerat en sprängladdning i ett trapphus i Upplands-Bro i november.

Det var den 2 december som en sprängladdning detonerades vid en villa i Lövstalöt, medan en person befann sig i fastigheten.

Enligt åklagaren kopplas sprängningen till den pågående gängkonflikten i Uppsala. Bland bevisningen finns övervakningsfilm från händelsen, vittnesmål, kommunikation mellan de misstänkta och tekniska bevis.

Våldsvåg i Uppsala

– Vi har en bra bild om vad som har hänt den aktuella kvällen, hur sprängningen har gått till och vi kan redogöra för händelseförloppet, säger kammaråklagare Karin Koci som har lett förundersökningen i ett pressmeddelande.

Flerfamiljshus evakuerades

En 15-åring och en 18-åring åtalas för grov allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. 15-åringen åtalas även för mordförsök.

18-åringen åtalas dessutom för att ha placerat en sprängladdning i ett flerfamiljshus i Kungsängen i Upplands-Bro den 20 november. Ingen person skadades vid händelsen men boende huset fick evakueras.

Rubriceringarna i det fallet är försök till grov allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Båda misstänkta nekar till brott.

I klippet ovan: Så säger åklagaren om fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet