Jordgubbsodlarna tror på en rik jordgubbssommar. Foto: TT

Odlaren: Kommer finnas gott om jordgubbar till midsommar

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens värmebölja har glatt många soldyrkare. Men även jordgubbsälskaren får nu anledning att fira.

Jordgubbsplantans sågkantade blad och vita blommor kommer nu i dagarna att få slåss om utrymmet ovan jord. För inom bara ett par dagar väntas ett rött sken sprida sig över jordgubbsodlingar i Uppsala.

Vid Ulvagubbens jordgubbsodling vattnas det för fulla muggar. Och med gott resultat kan odlaren Fredrik Hörenius konstatera, som hittade sin första mogna gubbe i förrgår.

– Värmen gör att allt går så himla mycket fortare. Speciellt när det är varmt på natten också.

Midsommartårtan säkrad

Att det kommer finnas gott om mogna jordgubbar till midsommar räknar Fredrik Hörenius med. Redan veckorna innan bör det finnas ett överflöd.

– Konsumenten kommer kunna se fram emot en sommar med mycket svenska jordgubbar.

Även på Fredrikslunds Gård vittnar man om en tidig säsong.

– Som det ser ut nu kommer det vara gott om bär till midsommar. Det är klart att vi kan råka ut för frost om det blir kallt, men annars så lär det vara en bra tillgång, säger Gustaf Olsson.

”Kan bli problem”

Det finns däremot negativa följder med en så här varm försäsong. Plantorna blir stressade och om man inte vattnar tillräckligt så blir jordgubbarna små.

Normalt mognar jordgubbarna i södra Sverige först. Sen följer skördetiden efter hur sommaren sprider sig norrut i landet. Och när det alltså slår till med högsommar över hela landet så  blir det problem.

– Det kan gå så snabbt att vi inte hinner skörda och sälja allt, om det mognar i hela landet samtidigt så blir det problem, säger Fredrik Hörenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.