Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Hör trafikexpertens råd för hur man kör i närheten av en A-traktor. Foto: August Viberg/SVT

Trafikexperten: ”A-traktorer har lika mycket rätt att vara på vägarna”

Uppdaterad
Publicerad

Trafiksäkerheten kring A-traktorer har debatterats flitigt sedan fordonet blivit allt vanligare. Anna Rönnle, vd på trafiksäkerhetsorganisationen Atentis, menar att det ofta är vanliga bilister som skapar farliga situationer med olovliga omkörningar.

– Jag tror att bilister blir irriterade när de hamnar i kö, säger hon.

En bilist som gör en olovlig omkörning utsätter både sig själv och ungdomar i A-traktorer för stor risk, enligt Anna Rönnle. Speciellt eftersom det inte är bälteslag för fordonen.

– De har lika mycket rätt att vara på vägarna som alla andra, säger hon.

”Höj maxhastigheten”

De senaste månaderna har flera olyckor inträffat där A-traktorer varit involverade. Bland annat utanför Grebbestad tidigare i veckan, där två tonåringar avled.

Anna Rönnle anser att man borde höja maxhastigheten för A-traktorer, då detta hade minskat risken för köer bakom fordonen. Men samtidigt poängterar hon att det behövs en bättre körkortsutbildning och bälteskrav för A-traktorerna.

I klippet ovan berättar trafikexperten vad man ska tänka på när man möter en A-traktor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.