Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trafikläraren Jonas Jansén är positiv till en kartläggning över körkortssystemet men vill inte att det ska bli sänkta krav – hör honom förklara varför. Foto: SVT

Regeringen vill se enklare körkort – trafikläraren kritisk

Uppdaterad
Publicerad

Det nya regeringsuppdraget som Transportstyrelsen fått ska bland annat fokusera på att göra det lättare att ta körkort – något som trafikläraren Jonas Jansén är kritisk till.

Jonas Jansén tycker inte att det är nödvändigt att underlätta möjligheten att ta körkort – utan menar på att det i stället behöver bli lättare för folk att förstå vad som krävs för att få körkortet.

– Jag tycker att det ska vara enklare att förstå vad man ska kunna, inte att kraven ska vara enklare, säger Jonas Jansén, trafiklärare och utbildningsledare på Nybros körskola i Uppsala.

Transportstyrelsen ska på uppdrag av regeringen kartlägga och föreslå förbättringar som ska stödja de som ska ta körkort. Uppdraget som är i uppstartsfasen ska redovisas om ett drygt år.

Trafikskolorna har ju att vinna på att det inte blir lättare att ta körkort – för då skulle ni få mindre intäkter från era kunder. Hur ser du på det?

– Vi är egentligen mer intresserade av att det ska bli bra fordonsförare av de vi utbildar. Hur lång tid det tar är mindre intressant. Det kan såklart påverka ekonomiskt men vi är ute efter att få duktiga personer ute i trafiken, säger Jonas Jansén.

Hör var Jonas Jansén har att säga om det nya regeringsuppdraget i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.