Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan det komma att påverka dig som ska ta körkort? Hör Pär-Ola Skarviken från Transportstyrelsen svara på tre frågor om utredningen mål och syfte. Foto: SVT/TT/Fredrik Sandberg

Nytt regeringsförslag för körkort ska ge färre ”kuggningar”

Uppdaterad
Publicerad

Billigare och enklare körkort. Det är målet med det uppdrag regeringen gett Transportstyrelsen som nu ska se över hur man kan minska antalet underkända förarprov.

I uppdraget ingår för Transportstyrelsen att kartlägga och föreslå förbättringar som stöd för de som ska ta körkort.

Enligt Pär-Ola Skarviken, som är en av utredarna, vill man se att personer som övningskör får en stärkt trafiksäkerhet, miljömedvetenhet och riskmedvetenhet.

Ska se över kostnaderna för körkort

Pär-Ola Skarviken uppger också att de ska jobba för att det ska bli lättare att ta körkort. Och även kostnaderna ska ses över.

Vilka riktar sig uppdraget till?

– Det är vissa grupper som har det svårare och vilka de är ska vi kartlägga nu, säger Pär Ola Skarviken påTransportstyrelsen.

I klippet ovan: Hör Pär-Ola Skarviken redogöra för regeringsuppdraget.

Så många kuggar uppkörningen

Sett över hela riket godkänns 83 procent av körkortstagarna inom tre körprov, enligt statistik från Trafikverket. År 2021 var den totala andelen godkända prov 48 procent. År 2022 låg siffran på 46 procent. Antalet godkända uppkörningar har alltså minskat med fyra procent.

Spannet mellan antal körprov i riket år 2022 var från 1 prov till 45 prov.

Antal körprov i Sverige:

5 – 10 uppkörningar: 27 397

11 – 20 uppkörningar: 4 026

Fler än 20 uppkörningar: 358

Totalt antal underkända prov: 169 748

Källa: Trafikverket.

Antal körprov i Uppsala

I Uppsala godkänns cirka 80 procent inom tre uppkörningar. År 2021 blev 51 procent av uppkörningarna i Uppsala godkända. År 2022 låg siffran på 43 procent. Antalet godkända uppkörningar har alltså minskat med drygt 15 procent.

Spannet mellan antal körprov i Uppsala år 2022 var från 1 prov till 33 prov.

5 – 10 uppkörningar: 969

11 – 20 uppkörningar: 139

Fler än 20 uppkörningar: 8

Totalt antal underkända prov: 5 699

Källa: Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.