Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Inspektören Anna Wahlund är en av dem som hotats på jobbet Foto: SVT

Påkörd och hotad på jobbet – Trafikverket struntar i att anmäla

Uppdaterad
Publicerad

Olyckor och hot som skett i samband med uppkörningar i Uppsala har inte anmälts till Arbetsmiljöverket – det visar SVT:s granskning av Trafikverkets förarkontor i Uppsala.
– Av det jag hört finns det stora brister, säger Pia Schyberg, sakkunnig vid Arbetsmiljöverket.

I april 2018 blev trafikinspektören Anna Wahlund påkörd bakifrån under en uppkörning i Uppsala. Personen som orsakat olyckan gapar och skriker – det blir hotfull stämning på olycksplatsen. Polis, räddningstjänst och ambulans kallas till platsen. Inspektören klagar på nacksmärtor efter tillbudet.

Men någon anmälan till Arbetsmiljöverket skickas aldrig in, det har SVT stämt av med myndigheten som har till uppgift att skydda personer på deras arbetsplatser.

Och det här är inte den enda händelsen som Arbetsmiljöverket inte vet något om. Trots att flera incidenter inträffat där Trafikverkets inspektörer på olika sätt har drabbats de senaste åren, har inga anmälningar gjorts.

Brottsligt att inte anmäla

Enligt lag är en arbetsgivare skyldig att anmäla händelser såsom dödsfall, svårare personsskador där även psykisk skada ingår men där behövs det finnas en medicinsk påvisbar hets effekt menar kammaråklagaren Anders Gustafsson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

– Om en arbetsgivare inte anmäler en sådan händelse till Arbetsmiljöverket så kan man dömas till böter, säger Anders Gustafsson.

Hur vanligt är det att arbetsgivare inte anmäler sådana här händelser?

– Jag har bara sett någon enstaka dom, så det är svårt att säga då det är något som de låter bli att göra. Då blir det svårt att upptäcka det.

Hör kontorschefens svar:

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kontorschefen om hoten: ”Vi har löst det internt” Foto: SVT

Vad som är ett tillbud är en bedömningsfråga för arbetsgivaren, men samtidigt står det i arbetsmiljölagen att en arbetsgivare ska informera Arbetsmiljöverket om ”tillbud som inneburit allvarlig fara för liv och hälsa”.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det är inte arbetsgivarens val huruvida man ska anmäla eller inte”, säger Pia Schyberg, sakkunnig på Arbetsmiljöverket. Foto: SVT

Flera incidenter

Visa

Flera incidenter har drabbat personal vid Trafikverket i Uppsala län de senaste åren. Här är två andra fall:

Kunden vägrar köra vidare

Juli 2019: En inspektör i Enköping kastar sig över ratten – den som kör upp håller på att köra in i en parkerad bil. Kunden svarar med att tvärnita i en korsning. Därefter vägrar han att köra tillbaka till startplatsen. Under 40 minuter blir inspektören kvar i den stillastående bilen med kunden. Inspektören känner sig utlämnad. Polisen kopplas in men fallet läggs ned.

Ingen information till Arbetsmiljöverket.

Använder bildörren som sköld

Hösten 2019: En inspektör avbryter en uppkörning. Stämningen i bilen är så hotfull att hon ställer sig på en speciell p-ruta vid Trafikverkets lokaler i Uppsala som signalerar ”jag behöver hjälp”. När personen som kört upp går runt bilen ska inspektören ha fruktat att bli slagen. Därför sätter hon upp dörren som en sköld. Personen attackerar inte, men hotar henne verbalt innan han går därifrån.

Ingen i personalen, som har i uppgift att upptäcka att inspektören signalerat om hjälp, kommer till undsättning.

Arbetsmiljöverket kan inte hitta någon information om händelsen i sina register.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer