Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett underhåll som inte har gått i takt med slitaget. Det är distriktschefen Stefan Lindgrens förklaring till att spårinfrastrukturen försenar tågen. Foto: SVT

Trafikverket om läget inför vintern: ”Blir helt okej”

Uppdaterad
Publicerad

Hösten är här och vintern väntar runt hörnet. Nu är det upp till bevis igen för tågbolag och ansvariga för spåret. Och problem med spåret och allt runt det är orsaken till flest förseningar de senaste fyra åren på sträckan Uppsala och Stockholm. Pendlarna undrar redan hur vintern ska bli. Okej, spår Trafikverket.

De prövade pendlarna på sträckan Uppsala och Stockholm går med snabba steg med blicken fäst mot informationstavlorna vid Resecentrum i Uppsala. Några hinner säga att det har varit en okej inledning på hösten, flera som SVT pratar med är inte helt nöjda och alla undrar hur det ska gå i vinter.

– Det är vår absoluta målsättning att det ska vara smidigt att pendla med tåg mellan Stockholm och Uppsala, säger Stefan Lindgren, distriktschef Öst/Stockholm på Trafikverket.

Trafikverket har fått ökade medel för underhåll. På sträckan mellan Uppsala och Stockholm handlar det till exempel om att förebygga rälsbrott, renovera kontaktledningar och öka lagret av strategiskt viktiga reservdelar.

Det är främst spåren, tågen och yttre faktorer, som till exempel obehöriga på spåret, som orsakar förseningar. Spåren och tåginfrastrukturen är Trafikverkets ansvar och tittar man på de senaste åren så är det just infrastrukturen som har orsakat den största andelen förseningar på sträckan Uppsala-Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pendlarna om höststarten: ”Kan bli bättre”

Svårigheter med underhållet

– Eftersom Uppsala-Stockholm är en av Sveriges mest högtrafikerade järnvägssträckor blir slitaget på spåren stort. Det går upp till ett tåg var tredje minut på sträckan. Och just eftersom det är så trångt på spåren är det också svårt att få tider för att göra underhållsarbeten på banan.

Trots det tror Trafikverket att vintern blir hanterbar.

– Banan har levererat på sistone, så vi tror på en okej vinter, säger Stefan Lindgren

Klippet: Trafikverket om pendarvintern

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pendling i Uppsala län

Mer i ämnet