Tre frågor om: Villkoren för anställda på restaurang

Uppdaterad
Publicerad

De flesta restauranger i Uppsala är kopplade till kollektivavtalet. Det är dock inte den restaurang vars tidigare anställda SVT pratat med och som känner sig utnyttjade av arbetsgivaren.

– Med kollektivavtal är man säker på att det finns schysta villkor, säger Bassem Majid, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket.

I klippet: Bassem Majid berättar om vad den som tar ett jobb på en restaurang ska tänka på.

Kollektivavtal

Ett kollektivavtal är en frivillig överenskommelse på en arbetsplats mellan två parter, oftast arbetsgivaren och ett fackförbund. Avtalet innehåller grundläggande regler och blir en säkerhet för båda parter. Det reglerar oftast lägsta lön, arbetstid, ob, övertid och semester.

Kollektivavtalet tas fram genom en förhandling mellan parterna.

Källa: Hotell- och restaurangfacket och Unionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.