Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du Fredrik Hagelin, huvudskyddsombud på Polisförbundet, Region Mitt berätta om deras syn på det nya polisvapnet Glock. Foto: SVT

Tre frågor om: Stora skillnaden med polisens nya vapen

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges poliser byter vapen – från Sig Sauer till Glock 45. Enligt Polisförbundet finns en stor risk i hanteringen av nya vapnet.

Ett vapenbyte är på gång inom poliskåren, från Sig Sauer till Glock 45. Något som görs eftersom det varit svårt att få tag på nya reservdelar till det gamla vapnet.

– Vi ska byta vapen och vi behöver göra det, säger Fredrik Hagelin, huvudskyddsombud vid Polisförbundet i Region mitt, som är positivt inställd till bytet.

En omställning

Den största skillnaden mellan nya och gamla vapnet handlar om hanteringen av det. För att plocka isär Glock 45 behöver en ”blind avfyrning” göras, alltså att avtryckaren trycks ned.

– Det pågår arbete med rutiner och säkerhetshöjande åtgärder för vådaskott, säger Fredrik Hagelin.

I videon hör du mer om det nya vapnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.