Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Emma Ytterbom och Noel Sundvall har båda tagits ut som officersaspiranter. Just nu siktar de på att fortsätta inom militären. Foto: Tor Röjerås/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Plikt, psyke och pizza – lumpens första veckor

Uppdaterad
Publicerad

En stor förändring av livet, men kul och lärorikt. Så sammanfattar officersaspiranterna Emma Ytterbom och Noel Sundvall den första tiden på Luftstridsskolan i Uppsala.

I en prydlig rad ligger stridspackningarna placerade på en grusväg inne på militärområdet. Från skjutbanan knallar det till och i skogen får en pluton instruktioner av befälen.

Emma Ytterbom och Noel Sundvall bildar stridspar och ålar sig fram till ett träd uppe på en kulle. En bit bort framför mynningarna på deras automatkarbiner finns fienden.

Nya rekryter på plats

För tre veckor sen ryckte 137 rekryter in för att göra värnplikten vid Luftstridsskolan i Uppsala. Under nio månader utbildas de flesta för att, som det heter, motverka säkerhetshotande verksamhet mot flygbasen. Men här finns också luftbevakningssoldater, en blivande meteorolog och flygstridsledare. Just nu genomför alla en gemensam grundutbildning, och hittills har bara tre stycken avbrutit utbildningen.

Emma Ytterbom trivs med sitt nya liv. Hon har fått ett annat synsätt på tid, och siktar på en fortsättning inom det militära.

Något du saknar här innanför grindarna?

– Vi får jättebra mat, men det är många som tänker på pizza.

Klippet: Häng med på stridsövning och träffa rekryterna som trivs med lumparlivet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer