När JAS 39 Gripen lämnar landningsbanan ligger det i en hastighet på runt 200 km/h. Foto: SVT

F16 i Uppsala kan återuppstå som flygflottilj

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsberedningens slutrapport föreslår att F16 återuppstår som en flygflottilj och blir en framtida bas för både stridsflyg och skolflyg.

Försvarsberedningens rapport handlar om inriktningen för säkerhetspolitiken och det svenska försvaret framöver.

I rapporten konstateras att Luftstridsskolan omorganiseras till Upplands flygflottilj, F16. På så sätt skulle basorganisationen bli mer bestående och här skulle också flygvapnet kunna växa på sikt. Här skulle en permanent basering av stridsflyg kunna bli aktuell.

Enligt Försvarsberedningen kan det också övervägas att basera den taktiska skolflygsdivisionen i Uppsala.

F16 lades ned år 2003, men så sent som i januari i år flyttade svenska flygvapnets ledning till Uppsala, ett beslut som skapade 130-140 nya tjänster.

Inga kommentarer

På tisdagsmorgonen vill ingen som SVT Uppsala söker kommentera vilken betydelse det här kan få för Luftstridsskolan och Uppsala.

– Vi har bestämt att det är högkvarteret i Stockholm som ska svara på frågor och de behöver analysera rapporten först, säger Mats Gyllander, kommunikationschef på Luftstridsskolan.

Det bekräftas av Marie Tisäter, kommunikatör på Försvarsmaktens högkvarter.

– Vi måste få den här rapporten först, så kanske i morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.