Antibiotikaresistenta bakterier. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Smittade av multiresistenta bakterier har skjutit i höjden

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tio åren har det skett en kraftig ökning av antalet svenska patienter som smittas av multiresistenta bakterier. Även i Uppsala län har andelen smittade skjutit i höjden.

Med multiresistenta bakterier menas bakterier som utvecklat en motståndskraft mot flera typer av antibiotika, vilket gör att det inte går att behandla med den sortens läkemedel.

Av de två vanligaste formerna – MRSA och ESBL – har andelen fall i Uppsala län av ESBL gått upp och ner i vågor under åren, och hamnade 2017 på 323 bekräftade fall. När det gäller MRSA har det mestadels varit en stadig uppgång. Från 33 fall 2007, till 107 drabbade 2017. Det visar siffror som har tagits fram av nyhetsbyrån Sirén.

Folkhälsomyndigheten har nyligen tagit fram en prognos, där förekomsten av MRSA och ESBL ser ut att kunna dubbleras över en tioårsperiod. Det här kan enligt myndigheten bidra till stora samhällsekonomiska kostnader, och man efterlyser därför mer forskning på området.

Multiresistenta bakterier

Det finns fem typer av multiresistenta bakterier som är anmälningspliktiga.

De två klart vanligaste formerna är MRSA (meticillinresistenta stafylokocker) och ESBL (tarmbakterier med resistenstypen Extended Spectrum Beta-Lactamase).

De övriga är PNSB (pneumokocker med nedsatt känslighet för penicillin), VRE (vancomycinresistenta enterokocker) och ESBL carba.

Den sistnämnda är särskilt farlig då den har utvecklat skydd mot de allra senaste typerna av antibiotika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.