Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Därför känner alla män inte igen sig i den här nya studien. Foto: Antonios Antoniadis

Trendbrott hos unga män – tar ansvar för familjens sociala liv

Publicerad

I många familjer har kommunikationen med släkten ofta skötts av kvinnorna, men inte längre. Genom de nya digitala plattformarna har yngre män hittat sätt att ta mer ansvar i familjearbetet, visar Uppsalaforskarens nya studie.

Skicka julkort och gratulera släktingar på födelsedagen. Dagens unga män sticker ut jämfört med tidigare generationer. Detta enligt en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Convergence: The International Journal of Research into New Media Technologies, där fyrtio svenskar i olika åldrar intervjuats om deras kommunikationsmönster.

– Unga män visar ett större engagemang i kommunikationen med släkten. De skickar sms eller skriver på sociala medier i samband med högtider eller bemärkelsedagar. Det är ett intressant trendbrott, säger forskaren Lina Eklund vid Uppsala universitet, som arbetat med studien.

Andra förväntningar

Vid sidan av den nya tekniken har även nya normer om ansvarstagande inom familjen påverkat trendbrottet, menar Linda Eklund.

– I dag har män och kvinnor andra förväntningar på vem som ska göra vad. Studien är en tydlig indikation, men vi behöver samtidigt undersöka det här på en mer storskalig nivå, säger Linda Eklund.

I klippet: Möt unga vuxna från Uppsala som reagerar på den nya studien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.