Fyll ett glas med vatten. Lägg sedan ner ägget i glaset. Om det sjunker är det färskt. Om det däremot flyter är det gammalt. Det behöver dock inte betyda att ägget inte går att äta.
– Om ägget är skämt och oätligt så känner man det däremot på lukt och smak. Ägg är väldigt tacksamt på det sättet att det märks direkt när det inte går att äta. Ett skämt ägg luktar och smakar mycket illa, menar Åsa Rosengren som är mikrobiolog på Livsmedelsverket i Uppsala.
EU-anpassade regler
På grund av EU-regler är bäst-före-datum för ägg numera bara en månad efter värpning. De är anpassade efter sydeuropeiska förhållanden när ägg förvaras i rumstemperatur. Där har man också problem med salmonella, vilket inte är fallet i Sverige.
– För tio år sen när det här kom till fick vi sätta i stort sett vad vi tyckte själva. Det var inga problem då. Sen över en natt fick vi bara sätta 28 dar. Det var ju samma ägg som vi packade dagen innan. Vi är de enda i livsmedelsbranschen som har de här hårda kraven, säger Joacim Tedenlind som är vd för Uggelsta ägg i Storvreta.
Han berättar att branschen jobbar för att få bäst-före-datumet förlängt. Även Livsmedelsverket tycker att sättet man datummärker på är felaktigt.
– Livsmedelverket anser inte att ägg ska ha särskilda regler för hållbarhet utan anser att ägg ska hållbarhetsmärkas på samma sätt som andra livsmedel. Det innebär att det är producentens ansvar att välja vilken typ av datummärkning, hållbarhetsdatum samt förvaringsanvisning produkten ska ha. Sverige har drivit denna fråga i Kommissionsarbetet i cirka tio år, menar Åsa Rosengren.
”Håller i ett halvår“
– Äggen bakom mig kan jag garantera håller i ett halvår om man håller samma temperatur hela tiden, nio, tio grader, säger Joacim Tedenlind när vi står i packeriet i Storvreta.
SVT Nyheter Uppsala: Det är till och med varmare än i ett vanligt kylskåp.
– Ja precis, det ska inte vara några problem alls, menar Joacim Tedenlind.