Bland bevisningen finns övervakningsbilder från butikerna, den här är från Örsundsbro där personalen bakbands och tvingades öppna kassaskåpet. Foto: Polisen

Trio åtalas för brutala butiksrån

Uppdaterad
Publicerad

I februari i år rånades två Ica-butiker i Heby och i Örsundsbro under dramatiska former: Personalen knivhotades och rånarna tog sig in i ett kassaskåp. Nu har tre unga män från Enköping åtalats för rånen.

Det första rånet skedde den 9 februari i Heby. Här knivhotades och övermannades tre personer ur personalen vid stängningsdags. De hotades med kniv och tvingades låsa upp butiken och sedan också kassaskåpte. Rånarna fick med sig närmare 150 000 kronor i kontanter.

Den andra rånet misslyckades. Det var den 27 februari som Ica Supermarket i Örsundsbro råkade ut för samma tre unga män. Tillvägagångssättet var likadant som i Heby, men varken rånarna eller personalen lyckades låsa upp kassaskåpet och rånarna lämnade platsen tomhänta.

Vid ett tredje tillfälle i mars månad ska en av männen ha råna en Ica-butik i Strängnäs. I samband med det knivhöggs en kvinna ur personalen.

DNA och vittnen

Som bevisning finns bland annat övervakningsfilmer, DNA-spår och skoavtryck från brottsplatserna.

Polisen tog en rånarluva i beslag och hittade bilder på pengar i en av de misstänktas telefoner. Foto: Polisen

Polisen har också spanat på trion under en längre tid.

– Vi har kunnat se hur deras telefoner rört sig. Men att vi kom dem på spåren från första början berodde på att en butiksanställd kände igen två av dem från en tidigare händelse i Enköping, säger kammaråklagare Emmy Palmén.

En av de åtalade är 20 år gammal, medan de andra två är i 15-årsåldern. De har i polisförhör förnekat brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.