Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ingrep vid övergrepp – knivskars i ansiktet

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna om att de två män som knivskars i Stadsträdgården i Uppsala i torsdags ingrep för att stoppa en flicka från att bli antastad stämmer inte helt. Det framkom på måndagen när den misstänkte häktades för två fall av grov misshandel.

En man i 25-årsåldern häktades på måndagen misstänkt för två fall av grov misshandel, och inte mordförsök som var den alternativa brottsrubriceringen. Händelsen utspelade sig i Stadsträdgården i centrala Uppsala sent på torsdagskvällen.

Två män ska då ha knivskurits i ansiktet av 25-åringen. Anledningen ska ha varit att de försökt skydda en flicka från att bli antastad. Men det är inte hela sanningen, förklarar åklagare Michael Ehrencrona.

Avbröt inte våldtäkt

– Det finns uppgifter om att de har ingripit för att skydda en flicka. Men sen verkar det som att de inte haft klart för sig att den häktade och flickan känner varandra. De har inte avbrutit en överfallsvåldtäkt, utan de har bevittnat ett bråk och de har uppfattat det som ett allvarligare angrepp än det faktiskt var.

LÄS MER: Två knivskurna i Uppsala – man begärs häktad

De båda männen fick föras till sjukhus efter händelsen.

– De har ju fått skador i ansiktet och det finns starka skäl att tro att de kan få bestående men av det, säger åklagaren.

Söker ”okänd hjälte”

Flickan förekommer nu som vittne i fallet. Samtidigt söker åklagaren ytterligare en person som var på plats och ska ha ingripit i situationen.

– Han passerar och gör ett rådigt ingripande i våldsutövningen. Tyvärr vet vi inte vem han är men han är väldigt intressant för oss och vi vill gärna att han tar kontakt med polisen. Det finns en okänd hjälte på vandring, säger Michael Ehrencrona.

Åklagaren vill understryka att mannen man söker inte är föremål för några brottsmisstankar, utan att man söker honom för att han kan vara aktuell som vittne i fallet.

Åtal ska mot den häktade mannen ska väckas senast den 10 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.