Kycklingrätter toppar även i år listan över de populäraste rätterna att lägga på tallriken till vardags. Och trots Livsmedelsverkets rekommendation om minskad köttkonsumtion är biff det som svenskarna helst väljer att äta när helgen kommer, enligt matkommunikationsbyrån Food and Friends som varje år kartlägger svenskarnas matvanor.
Under förra året nådde den svenska köttförbrukningen en rekordnivå på cirka 88 kilo per person och år.
LÄS MER: Smittad kyckling funnen i Uppsala
Vegetarisk ambition
Samtidigt visar undersökningen på att ambitionen att övergå till en mer vegetarisk kost stiger. Andelen som vill minska sin köttkonsumtion har ökat till 31 procent i år jämfört med 26 procent i fjol. Vegetarisk mat klättrar också till en sjätteplats från en åttonde plats på listan över den populäraste vardagsmaten.
LÄS MER: Unga har dålig koll på mathygien
Stort matintresse
Intresset för mat och dryck generellt är högt bland svenskar. Närmare 80 procent är mycket eller ganska intresserade av det som ska läggas på tallriken, enligt Food and Friends. Nära 30 procent anger att de har ett intresse för att handla råvaror av hög kvalitet och laga mat från grunden, en ökning från drygt 15 procent året innan. Lokalt producerad eller närodlad mat är mycket viktigt för 18 procent av svenskarna, en liten minskning jämfört med fjol.
Svenskarnas topplistor
Vardagsrätter
Förra årets placering inom parentes.
1. Kyckling med tillbehör (1)
2. Spagetti med köttfärssås (2)
3. Fisk (3)
4. Pastarätter (–)
5. Köttbullar med tillbehör (4)
6. Vegetariskt (8)
7. Biff med tillbehör (7)
9. Korv med tillbehör (10)
10. Lax (6)
Helgrätter
Förra årets placering inom parentes.
1. Biff med tillbehör (2)
2. Kyckling (1)
3. Tacos (3)
4. Pizza (4)
5. Fläskfilé med tillbehör (5)
6. Fisk med tillbehör (7)
7. Lax (6)
8. Vegetariskt (9)
9. Spagetti med köttfärssås (10)
10. Hamburgare (8)
Källa: Food and Friends matrapport 2017