Tranorna landar i hundratal på Tierpsgården. Bilden ovan är dock inte från den aktuella platsen. Foto: TT

Tröttnat på tranorna – får skjuta skarpt

Uppdaterad
Publicerad

Radioljud, ”drakar”, handklapp. Inget av det har hjälpt för att trotsa hundratals tranors framfart i kornfält på en gård i Tierps kommun. Ägaren till gården beviljas nu skyddsjakt på 10 tranor.

Skrämselåtgärderna har inte bitit, enligt den ansökan som lämnats in till länsstyrelsen. När ägaren har kört ut med en skördetröska har fåglarna knappt lyft från marken.

Gården ligger nära havet och vid ett flyttstråk och tranorna påverkar grödorna negativt såväl vår som höst, enligt personen bakom den ansökan som skickats in.

Ja till skyddsjakt

Länsstyrelsen gör nu bedömningen att skyddsjakt på tio individer mellan augusti och oktober är motiverad med hänsyn till att tidigare metoder inte lett till önskat resultat. För att jakten ska få bedrivas ska den ske i skrämselsyfte, spridas ut över en längre tidsperiod, i möjligaste mån inte störa övrig fauna, boende och gäster och inriktas på på unga individer för att undvika att ungar görs föräldralösa.

I länsstyrelsens samlade bedömning står det att tranans bevarandestatus i området inte bedöms påverkas av jakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.