Vänsterpartiets Tobias Smedberg och Erik Pelling (S) höll på måndagen en presskonferens om den gemensamma budgeten. Foto: SVT

Tuff ekonomi för Uppsala kommun – partier går ihop om budget

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala har ett tufft ekonomiskt läge inför nästa år, ett läge som förvärrats i och med coronakrisen. Trots det planeras inga skattehöjningar. Det stod klart under en presskonferens med de styrande partierna på måndagseftermiddagen.

Coronakrisen har ritat om Uppsala kommuns ekonomiska karta inför nästa år. Sedan februari månad har den ekonomiska prognosen ändrats med minus 142 miljoner kronor.

Nu har mittenstyret i Uppsala (S, L och MP) tillsammans med Vänsterpartiet kommit överens om ett budgetförslag. Förslaget innebär att skatten lämnas orörd – inga höjningar planeras. Samtidigt behövs satsningar inom områden som fått det tufft i och med coronapandemin.

Exempel på satsningar inför nästa år:

  • Socialnämnden ska få 13 miljoner kronor extra.
  • Omsorgsnämnden får 15 miljoner extra.
  • Kultursektorn får 4,2 miljoner extra.
  • Besöksnäringen får 2 miljoner kronor.

Budgeten ska klubbas i kommunfullmäktige i november månad.

I klippet ovan berättar Erik Pelling (S) mer om budgetöverenskommelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer