Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Om ett halvår kan det komma att bli krav att förskolorna ska erbjuda gratis blöjor till alla barn. Foto: SVT/Adam SjöborgVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gratis blöjor på förskolan kan bli miljonsmäll för Uppsala kommun

Publicerad

Om ett halvår kan det bli krav för alla förskolor att erbjuda gratis blöjor. Om förslaget går igenom kommer det kosta Uppsala kommun sju miljoner kronor varje år samtidigt som småbarnsföräldrar kan komma att spara tusentals kronor.

Bakgrunden till kravet handlar om en unik rättstvist mellan en privat förskola och Värmdö kommun, där förskolan krävs på 30 000 kronor i vite för att den inte stod för blöjkostnaden. 

Domen har överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen och om den vinner laga kraft så kan det innebära en stor förändring för alla landets förskolor.

Enligt Skolverket finns det inga regler för vad som måste ingå i maxtaxan för förskoleavgiften. I dag finns det flera kommuner som erbjuder blöjor på förskolan, men ingen av dessa finns i Uppsala län.

Miljonbelopp för Uppsala kommun

Om kravet går igenom så kommer cirka 4 000 förskolebarn beröras i Uppsala, och för kommunen så skulle det handla om en kostnad om sju miljoner kronor per år.

För dig som förälder skulle detta kunna innebär att du sparar cirka 2 000 kronor per år och barn.

Statistik över hur över det nya kravet skulle kunna innebära för Uppsala. Foto: SVT

Vad kommer det innebära för Uppsala kommun om blöjorna blir gratis på förskolorna?

– Vi kommer behöva se över våra rutiner och planera hur detta skulle kunna finansieras, säger Erik Ojala, avdelningschef för kommunala förskolor i Uppsala kommun.

Föräldrar positiva till kravet

De föräldrar som SVT har pratat med hoppas på att kravet kommer att gå igenom.

– Blöjor är rätt dyra och det tar en stor del av vår budget. Så om det blir gratis skulle det vara bra, säger föräldern David Benthe.

En annan positiv aspekt för föräldrar kan vara att man slipper köpa dubbla blöjpaket.

– Om kravet skulle träda i kraft så skulle vi föräldrar slippa betala dubbelt så mycket blöjor bara för att vi måste ta med hälften till förskolan, säger Cecilia Nyström, en annan förälder.

Kostnader för gratis blöjor

Visa

Enköpings kommun: Här berörs drygt 1 000 förskolebarn och för kommunen skulle det kosta tre till tre och en halv miljoner kronor per år.

Håbo kommun: Här berörs drygt 600 förskolebarn och för kommunen skulle det kosta 972 000 kronor per år.

Uppsala kommun: Här berörs cirka 4 000 förskolebarn och för kommunen skulle det kosta sju miljoner kronor per år.

SVT Nyheter Uppsala har varit i kontakt med samtliga kommuner i Uppsala län. En del har valt att inte svara på vår enkät och en del har inte svarat alls.

Fakta: Här är blöjorna gratis

Visa

Det finns inga regler för vad som måste ingå i maxtaxan för förskoleavgiften, enligt Skolverket.

Därför har många kommuner gjort olika bedömningar när det kommer till blöjor, visar en enkät som TT har skickat ut till alla kommuner i landet.

Av de som har svarat meddelar 156 kommuner att de inte tillhandahåller blöjor på kommunala förskolor. Endast 18 kommuner har svarat att blöjor redan erbjuds gratis på förskolan. De kommunerna – som därför inte påverkas av domen om blöjorna – är Karlstad, Gullspång, Lidköping, Salem, Karlsborg, Nacka, Huddinge, Grums, Boden, Härnösand, Norrtälje, Lindesberg, Norrköping, Lidingö, Nynäshamn, Falköping, Nykvarn och Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer