Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utredningschefen Andreas Pallinder berätta om risken för hämndaktioner i klippet. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Polisen bevakar adresser – rustar för hämndaktioner

Uppdaterad
Publicerad

Mordet på en mamma till en utpekad gängkriminell person har lett till oro i polishuset. Nu får Uppsalapolisen ytterligare förstärkning för att kunna avstyra eventuella hämndaktioner.

– Vi har adresser under bevakning, säger Andreas Pallinder, utredningschef.

Under natten mot torsdagen sköts en kvinna i 60-årsåldern till döds i en bostad i Gränbyområdet. Kvinnan var mamma till en gängkriminell man med kopplingar till nätverket Foxtrot.

En stor polisinsats följde och under dagen greps två personer, en 15-åring och en 19-åring, som senare anhölls på sannolika skäl misstänkta för mord. Båda två nekar till brott i inledande förhör.

Enligt uppgifter till SVT kommer den yngre av de misstänkta personerna från Västsverige. Den andra mannen kommer enligt uppgifter från Stockholmsområdet.

– Det följer ett mönster vi har sett senaste året, att det kommer in väldigt unga personer utifrån som blir lejda till att begå grova brott här, säger Andreas Pallinder, utredningschef vid polisen i Uppsala.

”Arbetar väldigt brett”

Åklagaren Erik Grönwall är förtegen kring utredningen och vill inte gå in på vad som ledde fram till gripandena eller om det finns fler misstänkta i utredningen.

Sedan mordet har frågan om eventuella hämndaktioner prioriterats av polisen, där man gör bedömningen att risken för vedergällning är hög.

Har bevakning på adresser

Därför får Uppsalapolisen nu förstärkning från andra delar av landet, och man har även tagit in pensionerade poliser till utredningsgruppen.

– Vi förbereder oss för att det nu blir en eskalering, även om vi såklart vill undvika det. Vi har adresser under bevakning och lokalpolisområdet arbetar intensivt med att ha närvaro på rätt platser, säger Andreas Pallinder.

I klippet ovan: ”Det blir en utmaning för oss” – så säger Andreas Pallinder om att personer utifrån begår grova brott i Uppsala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängkonflikt i Uppsala

Mer i ämnet