Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på insidan av Sivia torg – och hör mer om hur det ska se ut i framtiden. Foto: Ellen Pan/SVT

Två år efter rivningen – så ska Uppsalas skamfläck förvandlas

Publicerad

Sivia torg har stått tomt i i över två år i väntan på att de nya byggplanerna ska spikas. Nu står det klart att de forna bostäderna ska omvandlas till spahotell, konferens och kontor. SVT fick en rundvandring inne i de ödelagda lokalerna.

De tidigare planerna har fått göras om, efter kritik mot att den nya höga byggnaden skulle skymma utsikten från närliggande UKK. Därför har man nu sänkt höjden.

Plan- och byggnadsnämnden godkände planen förra veckan, och bygget väntas dra igång i höst. I början på år 2026 räknar man med att vara helt klar.

– Det har varit en lång diskussion kring allt ifrån siktlinje till utformning av kvarteret och innehållet, säger fastighetsägaren Fredrik Mässing.

Öppet för alla

Det nya kvarteret kommer innehålla både kontor, hotell med takpool, butiker och restauranger. I mitten planerar man en inglasad gård som ska vara tillgänglig för allmänheten. Det kommer också anläggas en gång- och cykelväg längs järnvägen.

Vem som ska bedriva hotellverksamheten är ännu inte klart, men enligt Fredrik Mässing har flera aktörer varit intresserade.

– Vi räknar med att kunna gå ut med vilken aktör som ska driva detta efter sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer