Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Händelserna ska ha ägt rum vid ett skjutfält utanför Enköping under hösten. Arkivbild. Foto: TT

Två befäl utreds för sexuellt ofredande vid Enköpings regemente

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare har inlett en förundersökning angående händelserna vid Ledningsregementet i Enköping. Det rör sig bland annat om två fall av sexuellt ofredande riktat mot värnpliktiga, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

520 soldater blev i december hemskickade från ledningsregementet i Enköping efter larm om kränkningar. Nu har en förundersökning angående flera av händelserna inletts, bland annat har tre befäl polisanmälts varav två av dem för sexuellt ofredande riktat mot värnpliktiga, rapporterar Ekot.

Händelserna ska ha ägt rum under hösten vid ett skjutfält utanför Enköping och enligt anmälan som Sveriges Radio tagit del ska ett befäl ha gett order till ett annat befäl att utföra en handling mot de värnpliktiga.

– Det handlar om att ett befäl ska ha beordrat ett antal värnpliktiga att utföra något och i ett annat fall handlar det om att ett befäl ska ha beordrat en annan person att verkställa att agera på ett viss sätt gentemot ett antal värnpliktiga, säger kammaråklagare Thomas Forsberg till SVT.

Militärpolisen har nu gått in och hjälper polisen med att hålla förhör. Ledningsregementet i Enköping vill inte kommentera hur befälen ställer sig till anklagelserna.

Enligt uppgifter till Sveriges radio har det ena befälet fått andra arbetsuppgifter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer