Foto: SVT

Två coronasmittade på äldreboende i Skutskär: ”Sannolikt att det finns fler”

Uppdaterad
Publicerad

På ett vård- och omsorgsboende i Skutskär har två personer konstaterats smittade av coronaviruset. Båda smittades samtidigt och vårdas nu på boendet.

De två personerna testades i tisdags och hade sedan man fattade misstanke om coronasmitta varit isolerade – på torsdagen kom provsvaren tillbaka. Enligt Lena Isokivelä, förvaltningschef för omsorgsförvaltningen i Älvkarleby kommun, är det hög sannolikhet att man får fler fall.

– De har ju blivit smittade av någon, och utifrån det är det sannolikt att det finns fler smittade. Det pågår smittspårning nu, säger hon utan att vilja kommentera hur de två personerna mår.

– När vi misstänker att någon har den här typen av smitta börjar vi med barriärvård, det är samma arbetssätt när vinterkräksjukan går, för att inte smittan ska spridas. Man är noga med att begränsa antalet personer som jobbar med de här personerna, och man håller dem i deras rum.

Har de här fallen påverkat övrig äldreomsorg i kommunen?

– Vi har redan fått en ansträngd bemanningssituation och behöva prioritera våra arbetsuppgifter för att tillgodose människors basala vårdbehov.

Brist på utrustning

När det gäller frågan om sjukvårdmateriel har Älvkarleby kommun en ”mycket bekymmersam situation”, enligt Lena Isokivelä.

– Det är brist på skyddsutrustning, som förkläden och glasögon. Som många andra har vi lagda beställningar och vi jagar så vi får tillräckligt med saker. Alla måste bidra och ingen får hamstra.

Inga nyinflyttade

Sedan tidigare råder besökstopp på alla verksamheter inom äldreomsorgen – vilket nu är extra viktigt att respektera, enligt Britta Gustavsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska. Man har även stängt dörren för nya personer som var tilltänkta att flytta in.

Anhöriga till de coronasmittade är underrättade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet