Två män åtalas för kidnappning i Knivsta

Uppdaterad
Publicerad

Två personer i 20-årsåldern har åtalats misstänkta för kidnappning. En dag i höstas ska de ha låst in och misshandlat en man i en lägenhet i Knivsta, i flera timmar.

– Bevisläget är väldigt bra, säger kammaråklagare Thomas Bälter som lett förundersökningen.

I oktober förra året slog polisen till mot en lägenhet i Knivsta. Där hittade de fyra unga män och en mängd narkotika.

Två av männen åtalades på onsdagen misstänkta för människorov och utpressning.

– De har hållit en annan man frihetsberövad i en lägenhet och en bil i oktober förra året. De har misshandlat och hotat mannen, krävt att han ska betala en skuld och driva in pengar på olika sätt. Till slut har man förmått offrets styvpappa att ta ut pengar och ge 3000 kronor till kidnapparna. Då har offret satts på fri fot, säger Thomas Bälter, åklagare.

Därefter lyckades polisen lista ut vilken lägenhet det var och gjort ett tillslag, berättar åklagaren.

De två åtalade ska bland annat ha tvingat offret att ta narkotika, brutit sönder och kastat iväg hans mobiltelefon, slagit honom och sparkat mot hans huvud, tagit strypgrepp och rispat honom med en kniv.

Bevisläget ”väldigt bra”

Åklagaren räknar nu med en fällande dom.

– Vi har omfattande bevisning, dels muntlig från olika personer som varit på platsen men också teknisk bevisning i form av blodspår och fingeravtryck. Vi har även gjort fynd i mobiler såsom filmer och bilder. Så bevisläget är väldigt bra.

I lägenheten hittades nära 6 kilo amfetamin, över 14 000 narkotikaklassade tabletter samt 2,5 gram cannabis, och en av de två människorovsmisstänkta åtalas även för grovt narkotikabrott.

De två andra männen som befann sig i lägenheten åtalas för ringa narkotikabrott, men är inte misstänkta för kidnappningen och utpressningen.

Utredningen visar att de inte är delaktiga på något sätt i kidnappningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.