Foto: Staffan Claesson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Två tonåringar hittade ihjälskjutna

Uppdaterad
Publicerad

Två pojkar i tonåren har dött efter ett skottdrama på en gård söder om Uppsala. Polisens teori är att en av dem ska ha dödat den andra och sedan tagit sitt eget liv.

Polisen fick larmet strax efter klockan elva på onsdagskvällen och när de anlände till platsen, en gård på landet, hittades en död 17-åring och en allvarligt skadad 16-åring. 16-åringen fördes till Akadamiska sjukhuset i Uppsala där han senare avled.

– Vi misstänker att den ena pojken blivit ihjälskuten och att gärningsmannen sedan själv tog sitt eget liv. Men mycket av omständigheterna kring skottdramat är ännu oklara, säger Christer Nordström, presstalesman vid Uppsalapolisen.

Fruktansvärt syn

– Det var en fruktansvärt syn som väntade första polispatrullen som gick in i huset och såg en 17-åring liggandes död och en 16-åring svårt skadad, efter ett skottdrama som hade ägt rum i det här huset. Det har hållits väldigt många förhör och en del spår har säkras. Det finns ingenting så här långt som tyder på att någon ytterligare person har varit delaktig i den här händelsen, säger Christer Nordström.

– Just nu handlar det om att sammanställa material som samlats in under natten, och det rör sig om förhör och tekniska undersökningar, varav de senare inte är avslutade ännu. Det kommer fortsätta att vara avspärrat på gården, och vi avvaktar den rättsmedicinska undersökningen, säger Christer Nordström.

”Oerhört tragisk händelse”

Polisen hoppas att den samlade bevisningen kommer att styrka den teori de har sedan tidigare, om att en pojke dödat den andra och sedan tagit sitt eget liv.

– Detta är en oerhört tragisk händelse. Det är fruktansvärt att två unga pojkar som befinner sig i livets början möter ett så oerhört smärtsamt slut.

Enligt Christer Nordström kände de båda pojkarna varandra, och var kompisar, båda från Uppsala. De är kända av polisen sedan tidigare då de förekommer i olika ungdomsutredningar.

Polisen förtegen

Enligt Nordström finns det inget som kan kopplas ihop med de tidigare gängrelaterade problemen Uppsala.

– Det är för tidigt att koppla ihop det här med något större.

Polisen vill inte säga om det fanns fler personer på gården men har hört många personer som kan ha blivit vittnen till det misstänkta brottet.

De närmast anhöriga är nu underrättade, och det är därför polisen känner sig lugna med att informera om ärendet.

Men polisen är förtegen om detaljer runt dådet och utredningen, och vill exempelvis inte gå in på detaljer kring hur pojkarna fått tag på ett vapen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Två pojkar sköts till döds

Mer i ämnet