Per Sjöberg på Upplands fotbollförbund tycker att det som hänt är fruktansvärt. Foto: Privat/TT

Två uppländska fotbollsdomare misshandlade av spelare

Uppdaterad
Publicerad

Två fotbollsdomare ska ha blivit slagna av spelare i två olika matcher under helgen. I ett av fallen förlorade domaren medvetandet och fick föras till sjukhus.

– Det är fruktansvärt. Han minns inget av händelsen, säger Per Sjöberg vid Upplands fotbollförbund.

Båda händelserna ska ha inträffat under division 6-matcher i helgen. Den första uppstod under en match i Sigtuna i lördags.

– Som jag har fått det berättat för mig har domaren blivit slagen mot ansiktet eller huvudet. Jag vet inte exakt vad som hände, men det är vad jag har hört, säger Per Sjöberg, ordförande i domarkommittén vid Upplands fotbollförbund.

Han har själv varit i kontakt med domaren, som var tillbaka i domardressen redan på söndagen då han dömde en annan match.

– Han mår fysiskt bra, jag vet inte om han har landat riktigt efter det som hänt men han är på banan igen.

LÄS MER: Spelare misshandlade domare under fotbollsmatch

”Tuppar av”

Den andra incidenten inträffade på Ekebyvallen i Uppsala på söndagen. Då ska en spelare ha slagit domaren i ansiktet så att han förlorade medvetandet.

– Det är i princip en liknande situation som har uppstått där en spelare som blir utvisad svarar genom att slå till domaren. Och i det här fallet blir det så olyckligt att han tuppar av där på planen och ambulans tillkallas.

Efter ett besök på sjukhuset kunde domaren återvända hem senare på kvällen, enligt Per Sjöberg.

– Jag har pratat med honom men han är ganska lågmäld. Han minns inget av händelsen och inte mycket av matchen heller, som ju även den fick avbrytas.

”Chockad och ledsen”

Att domare blir fysiskt misshandlade, och att två liknande fall sker så tätt inpå varandra, är ovanligt, konstaterar Per Sjöberg.

– Det hände vid något tillfälle förra året. Att det sker två händelser så här plötsligt är fruktansvärt. Man är nästan lite chockad fortfarande, uppgiven, ledsen, och arg. Man vet inte vad man ska ta sig till när sånt här händer, man blir bara ledsen.

Ett fåtal andra domare har hört av sig angående helgens händelser. Men man vet ännu för lite för att gå ut med någon information, menar Per Sjöberg. Och vad gäller eventuella straffåtgärder mot enskilda spelare eller föreningar så ligger det mandatet hos förbundets disciplinutskott.

LÄS MER: Många unga domare kränks

”Okej att skrika på domaren”

Att det kan hetta till under matcher är något man pratar om under domarutbildningar, enligt Per Sjöberg. Och han konstaterar att allt från yngre domare upp till elitnivå i olika grad får utstå bland annat verbala påhopp.

– Det är ungefär som det alltid varit, att domaren är den person som det är helt okej att skälla och skrika på när man tycker det är lämpligt.

– De flesta som blir domare blir det för att de tycker att fotboll är världens roligaste idrott och så sker några såna här saker som gör att man funderar på varför man håller på. Man måste förstå att domaren är en del av spelet som behöver vara där, och som gör sitt bästa på planen precis på som alla andra, säger Per Sjöberg.

Enligt UNT avbröts ytterligare en match under helgen. En ungdomsdomare ska ha utsatts för verbala påhopp av en förälder under en pojklagsmatch i Roslagscupen som spelas i Östhammars kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.