Uppsala Entré nomineras med motiveringen: ”En förklaring är överflödig. DDR-lådor och punkthus är så 1960”. Foto: SVT

Uppsalabyggnad blev fulast i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Segerstedthuset i Uppsala kammade hem kalkonpriset för fulaste nyproduktion 2016. ”Som en korsning mellan en finlandsfärja och en tjock-TV”.

Det blev inte helt oväntat Segerstedthuset som utsågs till Sveriges fulaste nyproduktion, 2016. Medlemmarna i Arkitekturupproret har kunnat rösta på facebook och under tisdagskvällen blev det klart.

Med 494 av de 1 627 rösterna var det ingen tvekan.

– I Uppsala finns det en tradition att driva på arkitekturfrågor och det är Uppsalabor som varit drivande i omröstningen. Det har vi sett klart och tydligt, säger Sigvald Freylander, Sekreterare i arkitekturupproret.

Läs mer: De fulaste nybyggnationerna utses

”Korsning mellan finlandsfärja och tjock-TV”

I nomineringen beskrev Arkitekturupproret huset så här:

”Segerstedthuset i Uppsala nomineras inte bara för att det ser ut som en korsning mellan en finlandsfärja och en tjock-TV, utan också för att huset förstör en hel miljö mellan botaniska trädgården och slottet i stan”.

Tvåa kom Nya Hotell Continental i Stockholm med 340 röster. ”Junior Living”-konceptet i Knivsta hamnade på sjunde plats med 147 röster.

– Omröstningen visar att folk har fått nog av dålig arkitektur, säger Sigvald Freylander.

Det är nätverket Arkitektupproret som instiftat det nya ”Kasper Kalkon-priset” som en motpol till det prestigefulla Kasper Salin priset. Det sistnämnda är ett pris som Sveriges Arkitekter årligen delar ut till ett svenskt byggnadsverk eller en grupp byggnader.

Bland de tio byggnader som nominerats till ”Kasper Kalkon-priset” fanns även Uppsala Entré.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer