Bakslaget: Tvillingmamma nekas uppehållstillstånd – är fast i Peru

Uppdaterad
Publicerad

Johan Broström från Uppsala har nu levt ensam med sina tvillingar i ett år. Barnens mamma är fast i Peru, dit hon åkte för att kunna söka uppehållstillstånd i Sverige. En ansökan hon nu fått avslag på.

Det har gått ett halvår sedan sist vi besökte familjen i Uppsala. Redan då hade mamma Ruth Acosta, och hennes tre äldre barn, varit fast i Peru i sju månader. Nu har det gått ett år.

– Vi hade trott att de skulle vara tillbaka till tvillingarnas tvåårsdag, det trodde vi verkligen – men så blev det ju inte, säger tvillingarnas pappa Johan Broström.

Familjen håller regelbunden kontakt via videosamtal, men att leva åtskilda tär på alla inblandade.

– När Ruth fick avslag i december så gick luften ur, innan höll hoppet oss uppe – men nu vet vi inte när och ens om vi kan återförenas, säger Johan Broström.

Bostad och inkomst

Bland kraven från Migrationsverket för att uppehållstillstånd ska beviljas finns en större bostad och att Johan Broström tjänar mer pengar så att han kan försörja familjen.

SVT Uppsala har varit i kontakt med Migrationsverket som svarat via mejl. Myndigheten konstaterar att ”utifrån bedömningen som gjorts i det enskilda ärendet väger den reglerade invandringen tyngre än barnens behov av att leva tillsammans med båda sina föräldrar. Detta är den lagstiftning som våra politiker beslutat ska gälla i Sverige och som bland annat handlar om försörjningskravet.”

Myndigheten svarar vidare:

”Migrationsverket har redan bedömt i beslutet att det är barnens bästa att hon beviljas uppehållstillstånd i Sverige, men barnets bästa utgör ingen enskild grund för att bevilja uppehållstillstånd. Det finns alltså en intressekonflikt mellan barnens bästa och nu aktuell lagstiftning.”

Migrationsverkets beslut har överklagats och tillsvidare överväger Johan och Ruth vilka möjligheter som finns.

– Vi kan flytta någon annanstans, kanske utomlands – men det är så mycket som är bra i Sverige med till exempel skolor och sjukvård, säger Johan Broström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.