Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Forsberg och Anders Zetterqvist gjorde det unika fyndet nära Ådalen utanför Enköping. Foto: Privat

Unik tvist om meteorit avgjord: Rymdsten tillfaller upphittarna

Uppdaterad
Publicerad

Meteoriten ska tillfalla upphittarna. Det fastslog Uppsala tingsrätt under tisdagen när domen i det uppmärksammade tvistemålet om rymdstenen meddelades.

Det var i februari 2021 som meteoriten hittades i skogen mellan byarna Ådalen och Fröslunda i Enköpings kommun. Stenen vägde 14 kilo och visade sig vara en järnmeteorit. Fallet, och det starka ljusskenet, observerades av många i Sverige några månader tidigare. Stenen är unik på så sätt att det är det första observerade fallet där man sedan gjort ett fynd av en järnmeteorit i Sverige.

Två privatpersoner hittade stenen. Kort därefter uppstod en konflikt om vem som har äganderätten. På ena sidan upphittarna – och på den andra den markägare vars mark meteoriten hittades på.

Rymdstenen i Uppland

Tingsrätten: ”Inte en del av fastigheten”

Fallet gick hela vägen till tingsrätten och nu har domen kommit. Man anser att meteoriten inte blivit en del av den fastighet den fallit på och att stenen därmed var lös egendom utan ägare. Därför bedömer tingsrätten att äganderätten ska tillfalla upphittarna.

– Tingsrätten gör sammantaget bedömningen att en nyss fallen meteorit inte är en del av fastigheten som den har landat på, säger rådmannen Markus Tengblad i ett pressmeddelande.

Tingsrätten menar vidare att allemansrätten inte är tillämplig när det gäller nyss fallna meteoriter.

– Allemansrätten har däremot betydelse på det sättet att den ger en rätt för var och en att leta efter meteoriter på annans mark, så länge fastigheten inte skadas. Detta gäller oberoende av en meteorits värde, säger rådmannen Markus Tengblad.

Markägaren Johan Benzelstierna von Engeström meddelar att han kommer överklaga domen.

Mer om det i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här sammanfattar vi turerna kring bråket om rymdstenen. Foto: Privat/Norska meteornätverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymdstenen i Uppland

Mer i ämnet