Här är årets första asp – omkring fem kilo stor, enligt expertens gissning. Foto: Excepto

Tydliga vårtecknet – här fångas årets första asp på film

Uppdaterad
Publicerad

Sent på måndagskvällen passerade årets första asp Islandsfallet – och det var en ordentlig fisk som fastnade på bild.

– En rejäl kluns, den är både lång och grov. Jag skulle tippa på fem kilo ungefär, det är fantastiskt, säger Upplandsstiftelsens vattenvårdare Johan Persson.

Det glädjande beskedet innebär att leksäsongen för Fyrisåns aspar står för dörren, och tyder på att vi får en tidig vår.

– De brukar komma lite senare, men det kan komma någon enstaka fisk först och sen kommer den stora mängden utspritt över några dagar, förklarar Johan Persson.

”Stora och spektakulära”

Fiskvägarna i Uppsala är byggda för att gynna aspen, som är en hotad art och Upplands landskapsfisk. Nu arbetar Upplandsstiftelsen med att fånga och märka upp individer för att skapa underlag för en bra förvaltning av fiskarna.

– Fyrisån har blivit ett riktigt levande vattendrag. Det går upp mycket fisk och de är stora och spektakulära.

Var kan man bäst se aspen?

– Det är bäst att stå på Dombron och titta ner på medströmssidan. Gå dit på förmiddagen så att du inte får solen emot dig.

Se årets första asp passera Islandsfallet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.