Foto: Länsstyrelsen

Udda valsedlar – valsamordnarens favoriter

Uppdaterad
Publicerad

Arne Åhman har arbetat med rösträkning i över 30 år. Han beskriver detta valet som ganska vanligt: inget särskilt som stuckit ut. Men vid varje val är det alltid några valsedlar som är lite utanför boxen.

Snart är rösträkningen slut. Valsamordnaren vid Länsstyrelsen i Uppsala beskriver denna räkning som ganska vanlig. Med det sagt finns det såklart ändå händelser och valsedlar som sticker ut – och läggs till minnesarkivet berättar han.

– Ibland är saker lite roliga än andra, säger han.

Roliga anekdoter

Vid varje vallokal måste varje aktivitet protokollföras. Lagen säger även att man i en vallokal måste vara minst fyra personer för att den ska kunna vara öppen. Det öppnar upp för en del roliga tillfällen enligt Arne Åhman.

– Man måste ju göra ettan eller tvåan ibland, och då går det att läsa i protokollet att hela vallokalen liksom stannar upp. Att röstningen pausas i några minuter så att den personen tills den personen kommer tillbaka, säger Arne Åhman.

– Då kan man ju tänka att det är massa personer i lokalen som står och tar sedlar och röstar och väntar på att lämna i urnan, men att allt står still liksom. Det är lite kul, säger Arne Åhman.

Röstsedlar Åhman minns

Vidare berättar han att många valsedlar får en som räknare att höja lite på ögonbrynen.

– Ibland skriver de som röstar meddelanden och så. Sedan i år hade vi en person som måste ha ändrat sig båset där vilket avspeglas på sedeln. Väljaren valde först ett parti, sen bytte – och för att i slutändan byta tillbaka. Där kan man verkligen känna personens ångest vid det tillfället, säger han och skrattar.

Nedan följer några andra exempel på udda valsedlar.

Foto: Länsstyrelsen
Foto: Länsstyrelsen
Foto: Länsstyrelsen
Foto: Länsstyrelsen
Foto: Länsstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer