Cellplast som fanns i skypskrapan i London som brann ner, visar sig även finnas i byggnader i Uppsala, rapporterar UNT. Foto: Arkivbilder

Underkänt byggmaterial vanligt i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Byggmaterialet cellplast som fanns i skyskrapan Grenfell Tower i London som brann ner, förekommer även i byggnader och bostadshus i Uppsala, skriver UNT.

Branden i Grenfell Tower i norra London bröt ut natten mot den 14juni där minst 79 personer omkom. Husets fasader innehöll plast som tros vara orsaken till detmycket snabba brandförloppet. Cellplast visar sig även finnas i svenska byggnader och även i hus i Uppsala, rapporterar UNT.

– Förutom många bostadshus så innehåller de flesta stora publikabyggnader i Uppsala mycket cellplaster. Byggnadstekniskt sett ärdet här materialet billigt och bra, men ur brandsäkerhetssynpunktär det helt förkastligt, säger Göran Carlsson, vice ordförande i Uppsala läns Brandskyddsförening,till UNT.

Viktigt att se över sitt brandskydd

Det finns inga krav på att en tredje part kontrollerar attbyggherrarna använder cellplast enligt de specifika krav som finns. De lokala brandskyddsnämnderna gör eventuella tillsyner, skriver UNT.

– Det är omöjligt att göra en riskanalys om man inte ärbyggnadskunnig. För privatpersoner är det i stället det gamlahederliga som gäller: se till att vara utrustad med brandvarnare såatt du tidigt upptäcker om det brinner och ha tillgång tillbrandsläckare eller brandfilt, säger Göran Carlsson till UNT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.