Unga dricker mindre men är mer drogliberala

Publicerad

I Sverige har alkoholkonsumtionen bland unga nått historiskt låga nivåer. Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning så har idag 46 procent av niondeklassarna druckit alkohol under det senaste året. Men de unga är också mer drogliberala än innan.

Så lite som unga dricker idag är den lägsta uppmätta nivån sedan 70-talet. Då drack 90 procent av alla pojkar och flickor alkohol, enligt Folkhälsomyndigheten.

En orsak till den minskade alkoholkonsumtionen sägs vara att många nu istället umgås via sociala medier och då försvinner också den sociala drycken.

Jenny Våhlin och Hilde Wiberg kan se att unga intresserar sig mer för cannabis än alkohol.

-Däremot så dricker man en annan typ av varor och man har blivit mycket mer liberal i sitt förhållningssätt till exempelvis cannabis, säger Hilde Wiberg vid Ungdomsjouren i Uppsala.

Unga är liberala kring droger överlag

När det gäller den illegala försäljningen av nätsprit så kan man stöta på budskap som ”köp en flaska vodka så får du en joint på köpet”. Men även substansen tramadon och kokain ställer sig unga mer vänligt inställda till idag.

– Och även när det kommer till droger så går användandet ner i åldrarna vilket är väldigt oroväckande, säger Jenny Våhlin, Ungdomscentrum i Uppsala.

I klippet ovan hör du Jenny Våhlin från Ungdomsrådet i Uppsala. Hon berättar där om hur man kan söka råd och stöd dels om man misstänker att ens barn handlar illegalt på nätet, men också för misstänka beroenden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer