• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun, i Jämtlands län. Det brinner kraftigt i skog och mark i Pålgård och Bispgården. Räddningsledaren uppmanar alla som påverkas av branden att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Ängra och Ljusdals kommun, i Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i skog och mark. Branden är på väg mot bebyggt område. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i berört området att utrymma. Läs mer

Andelen arbetslösa ungdomar har minskat fyra månader i rad i Enköping och i maj i år kom den lägsta noteringen sedan juli 2008. Foto: Jessica Gow/TT

Ungdomsarbetslösheten minskar i Enköping

Andelen ungdomar som är arbetslösa i Enköping har inte varit lägre på närmare nio år. Arbetsförmedlingen tror att den kommer att bli ännu lägre framöver.

Antalet arbetslösa ungdomar mellan 18-24 år i Enköpings kommun har inte varit så låg som den är nu sedan juli 2008. Det visar statistik från Arbetsförmedlingen som har bearbetats av nyhetsbyrån Siren och journalistikbyrån Journalism++

I maj år var ungdomsarbetslösheten 8,7 procent vilket motsvarar 221 personer. I maj hade andelen arbetslösa ungdomar minskat fyra månader i sträck.

God arbetsmarknad

Emelie Preinitz är arbetsförmedlingschef på enheten Enköping-Bålsta och hon tror att det är flera faktorer som påverkar den positiva utvecklingen, men att den främsta är den goda arbetsmarknaden.

– Det upplåts mycket jobbmöjligheter för just ungdomar och vi tror att den positiva utvecklingen kommer att fortsätta även framåt. Just att det är ett så bra läge inom många branscher är en starkt bidragande faktor, säger Emelie Preinitz.

Samarbete med kommunen

I projektet DUA, delegationen unga till arbete, har Arbetsförmedlingen gjort en överenskommelse med Enköpings kommun hur de båda myndigheterna ska jobba tillsammans för att sätta personer under 25 år i arbete.

– Fram till nu har det varit fokus på att få in unga i studier. Att ha en gymnasieutbildning ser vi som en av de viktigaste faktorerna för att få ett jobb. Vi vill se fler som kompletterar sina studier och fler som inte hoppar av, säger Emelie Preinitz.

Positiv prognos

Prognosen för arbete är mycket god och framför allt om man har rätt utbildning som matchar de branscher där det råder brist på arbetskraft.

– De som står längre ifrån och har svårt att komma in, eller inte är intresserade av de branscher där det finns mycket jobb behöver därför vara beredda på att utbilda sig, vilket är en viktig faktor för att vara attraktiv i arbetsgivarnas ögon, säger Emelie Preinitz.

Här finns jobben

Bäst möjligheter att få jobb finns framför allt i bygg-, installation-, och anläggningsbranscherna, tillverkning och underhåll samt inom vården. Men även inom en del serviceyrken, så som kock, konditor, bagare och frisör. Det finns också en bransch som öppnar upp sig mer och mer.

– Det börjar bli bättre möjligheter även inom skolvärlden, som till exempel barnskötare där det tidigare varit väldigt hård konkurrens om de jobb som inte kräver högskoleutbildning – där ser vi att det öppnas upp mer och blir allt bättre möjligheter till att få arbete.

Ungdomsarbetslöshet

Visa

Högsta noteringen i Enköpings kommun kom i juni 2010 då ungdomsarbetslösheten låg på 18,4 procent, vilket motsvarade 416 personer.

Ungdomsarbetslösheten är generellt låg i Uppsala län och låg i maj 2017 på 7,6 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer