Foto: TT/Christoffer Urborn/SVT

Stopp för narkotika vid gränsen – då ökar de falska sedlarna

Uppdaterad
Publicerad

Under Operation Rimfrost har polisen frihetsberövat ett tjugotal personer, genomfört husrannsakan och hittat falska sedlar.

– Det är en hel del i omlopp, så vi vill varna allmänheten, säger Jale Poljarevius, regional kommenderingschef.

Coronakrisen märks även hos de kriminella, enligt Jale Poljarevius. När länder stänger gränser är det svårare att smuggla narkotika – och på kort tid har man sett att kilopriset på cannabis har höjts från 20 000-25 000 kronor till 65 000 kronor.

Under första veckan med Rimfrost-förstärkning, en insats för att störa och lagföra grovt kriminella, har man även upptäckt att det har tryckts falska 500-lappar som nu är i omlopp.

Coronaviruset i Uppsala

– Förmodligen beror det på någon blandning mellan corona och Rimfrost. Jag tror att besparingarna hos de grovt kriminella är ytterst begränsade och börjar ta slut nu, så det här är ett sätt att kompensera det, säger Jale Poljarevius.

I klippet ovan berättar han mer om insatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet