Ungdomsledare döms för sexuella övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

En ungdomsledare i Uppsala döms för barnpornografibrott och sexuella övergrepp mot 15 pojkar i övre tonåren. Tingsrätten bedömer att mannen begått handlingarna med uppsåt och bestämmer straffet till samhällstjänst och skyddstillsyn.

Det var i april 2021 som ungdomsledaren i 30-årsåldern åtalades för olika typer av övergrepp mot barn. Mannen erbjöd pojkarna pengar och bad dem posera nakna, piska honom med skärp och fisa honom i ansiktet. Händelserna ägde rum 2019 och pojkarna var då i 13- och 15 års åldern.

Mannen ska ha fått kontakt med tonårspojkarna under tiden han var aktiv inom olika idrottsföreningar i Uppsala. Enligt domen ska mannen ha avslutat sitt arbete inom idrotten.

Inget fängelsestraff

Tingsrätten bedömer att mannen lever under ordnade förhållanden och att han inte begick handlingarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Straffet bestäms därför till 120 timmars samhällstjänst och skyddstillsyn så att han inte återfaller i brott.

– På det stora hela är jag nöjd. Jag yrkade på fängelsestraff, men vi kommer inte överklaga i nuläget. Det viktiga var att han blev dömd, säger kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.