Genom en specialutformad modell är Barnombudsmannen i Uppsala helt unika i sitt sätt att arbeta. Tack vare en fristående lokal ställning kan den kommunfinansierade föreningen arbeta för barnrätt på ett sätt som nationella instanser inte kan göra. Och för att modellen nu ska sprida sig arrangerade föreningen ett seminarium under Almedalen.

Unik arbetsmetod med lokal barnombudsman i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Genom en specialutformad modell är Barnombudsmannen i Uppsala helt unika i sitt sätt att arbeta. Tack vare en fristående lokal ställning kan den kommunfinansierade föreningen arbeta för barnrätt på ett sätt som nationella instanser inte kan göra. Och för att modellen nu ska sprida sig arrangerade föreningen ett seminarium under Almedalen.

På ett timmeslångt seminarium i Almedalen presenterade Barnombudsmannen i Uppsala sin unika arbetsmetod. Fram till i våras har föreningen nämligen varit helt ensamma i landet om att ha ett fristående lokalt barnombud, som med hjälp av sin lokalkännedom kan ta strid för barns rätt i samhället.

– Vi vill lyfta detta, för att man ska inse att lokala ombud behövs. Lokala ombud som vi behov kan driva uppåt men utgår från lokaperspektivet. Och skillnaden mellan oss och den nationella Barnombudsmannen är att de kan driva på lagstiftningar. Det kan inte vi, men däremot kan vi hjälpa i konkreta fall. Vi kan träffa politiker i närområdet och vi vet hur saker fungerar i vår kommun. Vilka man ska vända sig till och hur man får igenom förändringar, säger Lisa Skiöld, lokalt barnombud i Uppsala.

SVT Uppsala i Almedalen

Beslut av kommunen

Föreningen kom till efter ett kommunfullmäktigebeslut och arbetar i nära kontakt med exempelvis socialtjänst.

– Vi är mycket som en förmedling. Vi leder behövande till rätt instanser, och kan också driva på förändringar i kommunen, säger Lisa Skiöld.

Och även om mycket vatten har runnit under broarna sen starten, menar Lisa Skiöld att frågan är försummad från statligt håll. Så sent som 2014 aviserade regeringen om att barnkonventionen ska bli svensk lag, och enligt Barnombudsmannen i Uppsala borde detta om något kunna bli ett incitament för ett nationellt införande av lokala barnombud.

– För att barnkonventionen ska fungera behövs det att instanser som ser till att den följs. Och sen absolut, det är bra att barnkonventionen nu ska bli lag då det är en indikation på att denna fråga är viktigt. Däremot handlar det snarare om hur lagarna följs och där tycker jag att lokala ombud kan ha en stor del på ett sätt som nationella inte har. Det är svårt att se behoven och lösningarna på lokal nivå när man sitter som myndighet i Stockholm, säger Lisa Skiöld.

Kommunfinansierad

Föreningen finansieras till största del av kommunen och landstinget, men fortfarande är det få som faktiskt har kunskap om deras arbete. Förhoppningen är nu att genom idogt informationsarbete sprida kunskapen om behovet av lokala ombud, oavsett organisationsform.

– Vi ser att vi gör skillnad i konkreta fall. Dessutom så kan lokala ombud ha en kontinuitet som är frikopplad från politiska svängningar. I vårt fall bryggar vi kunskap mellan mandatperioder där tjänstemän och politiker kommer in som nya, och redan påbörjade förändringar behöver fortsättas att drivas. Sen ser jag en positiv aspekt med just frikopplandet från kommunen, då det är viktigt att man måste kunna kritisera även dem i fall rörande barnrätt. Däremot är den lokala aspekten det centrala, säger Lisa Skiöld.

Lokala barnombud

Existerar i nio kommuner i landet.

Sju av dessa är kommunala och de reserande två är fristående.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Uppsala i Almedalen

Mer i ämnet