Den beskrivs som en världsunik testanläggning. I bassängerna skall man snart odla jätteräkor som sedan skall säljas på resturanger och i handeln. Det unika är sättet som räkorna ska odlas upp på. Miljövänligt och under total kontroll över till exempel räkornas foder.
– Det är dels odlingsmetodiken, vi använder spillvärme och grön energi till det som vi kan. Dessutom använder vi bioorganismer som bygger upp basen i fodret, så vi slipper använda så mycket fiskfoder som man använder i konventionella anläggningar. Inte heller behöver vi använda antibiotika eller andra tillsatser. säger Matida Olstorpe som är vd och initiativtagare till projektet.
Jätteräkorna kommer att växa upp i ett slutet ekologiskt system.
– Vi har samma vatten i våra basänger hela tiden, Räkornas avföring bryts ner av mikroorganismarna i poolen, säger Matida Olstorpe.
Nöjd landsbygdsminister
Tio ton räkor per år kommer att produceras här, men redan nu planeras en anläggning i Skåne som skall producera det tiodubbla. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) förättade invigningen, och han var nöjd med med vad han fick se.
– Här har inovatörerna, forskningen och enteprenörerna hitta varandra och då händer det mycket, det ser vi här i Uppsala, säger Sven-Erik Bucht (S).
Vad är det som är bra för oss konsumenter i detta?
– Det kommer nya fantastiska livsmedel, högkvalitativa och på ett miljövänligt sätt, säger landsbygdsministern.