Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pappersbatterier är billigare att producera. Foto: Uppsala Universitet/SVT

Unikt pappersbatteri framtaget – billigare och miljövänligt

Uppdaterad
Publicerad

Tillämpningarna för energilagring kommer ställa nya krav på batterier i framtiden. Det tror forskare vid Uppsala universitet, och har därför tagit fram ett batteri gjort av papper.

– Vi ville ta fram ett metallfritt batteri, eftersom att vi tror att tillämpningen för att lagra energi kommer att ställa nya krav på batterier längre fram i tiden, säger Petter Tammela, forskare i nanoteknologi vid Uppsala universitet.

Petter Tammela är forskare i nanoteknologi vid Uppsala universitet och ingår i den forskargrupp som tagit fram ett pappersbatteri.

Han ingår i den forskargrupp som genom att se över hur energi kan lagras i olika material, har lyckats ta fram ett batteri som består av cellulosa från trä – alltså ett pappersbatteri. Under våren och en bit in på sommaren har Uppsalaforskarna genomfört en pilotstudie för att se om tillverkningen av pappersbatteriet kan anpassas till pappersmaskiner.

– Det lyckades, säger Petter Tammela.

Fördelarna med pappersbatteriet, berättar Petter Tammela, är att det är billigare att producera och kommer från biomassa, vilket innebär att det är miljövänligt.

I klippet ovan kan du höra forskaren Petter Tammela, berätta mer om pappersbatteriets uppbyggnad och egenskaper.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer