Så här såg det ut i början av september 2019 när Forumtorget i Uppsala fylldes av nya studenter. I år sker mottagandet i mindre skala. Foto: SVT(arkivbild)

Studentfest: Så vill universitetet coronasäkra insparkarna

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala universitet bidrar med fyra miljoner kronor till kårerna och nationerna. Pengar som ska hjälpa till för att ha en coronasäkrad mottagning och uppstart för de nya studenterna.

– Vi vet att just välkomnandet och starten är helt avgörande för hur det går sen, säger Uppsala universitets rektor Eva Åkesson.

Två miljoner kronor till kårerna, och samma summa till nationerna.

Det är vad Uppsala universitet har valt att bidra med under mottagandet (som tidigare kallades inspark) av de nya studenterna.

Coronaviruset i Uppsala

– I detta så får vi också lov att nyttja kårerna och nationernas lokaler till studieplatser, undervisning och examination. Vi måste sprida ut all vår verksamhet som vi har, säger Uppsala universitets rektor Eva Åkesson.

– Det är en stor hjälp för universitetet, mycket kommer vara online, men i vissa moment tycker vi är viktigt att man får träffas på riktigt och får en bra start på studierna.

”Orolig för terminsstarten”

Är du orolig för att det kommer bli en ökad smittspridning under mottagandet?

– Som rektor för Uppsala universitet är jag orolig för terminsstarten och jag kommer bevaka hur det här sker på bästa möjliga sätt. Men jag vet också att kårerna och nationerna jobbar kring detta. Sista april skötte studenterna med bravur och de aktiviteter som genomfördes skedde på ett väldigt bra och ansvarsfullt sätt.

Se hur kårerna kommer att coronasäkra mottagningen och vad som kostar för kårerna i klippet i spelaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet